I begynnelsen av november hadde Solborg besøk av skuespiller Espen Hana fra Rogaland teater. Han var her for å fortelle om teaterstykket «Alle fantastiske ting» som elevene så på. Men Espen snakket også om angst og alkoholisme som har preget han i mange år.

Av Hans Petter Nordal

Espen vokste opp i Pedersgata i Stavanger, i arbeiderklassen, med en alkoholisert far.
– Det var ikke enkelt og det førte mye skamfølelse med det. I tillegg sleit jeg mye med angst som tenåring og fant ut at alkohol var løsningen for angsten. En tid drakk jeg så mye at jeg stod i fare for å miste jobben min på Rogaland teater.
Men for 15 år siden ble Espen tørrlagt og skrev en bok om sin historie «Edru og uten filter».

Snakk om det
Fembarnsfaren fra Stavanger startet som pianist i orkestergraven på Rogaland teater allerede som 16-åring og var et naturtalent, men han lengtet etter å stå på scenen og å bli skuespiller i stedet, men så var det dette med angsten da.

– Det som hjalp meg ut av både angsten og alkoholproblemene var å snakke om det. Jeg har gått mye i terapi og stilt mange spørsmål til min indre stemme. For hvis du gir etter for angsten kommer den stadig i nye versjoner. Og setter du ord på det og står åpent frem om det, så får du støtte og sympati og kan også være til hjelp for andre. Så min oppfordring er; kom ut av skapet. Jeg godtok ikke angsten min, men jeg valgte å stå i det. Dessuten har jeg en livsfilosofi som heter «Drit i» og med det så mener jeg at vi ikke må ta livet så altfor høytidelig. Slapp av, ta det med ro, om du feiler så går ikke livet under.

Folkehøgskolen ga retning.

Da Espen var 18 år satt han seg inn i sin rosa Lada og kjørte i vei til Romerike folkehøgskole med angsten i bagasjen.
– Ja, bare det å begynne på folkehøgskole var en seier for meg og jeg angrer absolutt ikke på valget. Det staket kursen videre for yrkesvalg. Jeg gikk videre fra teaterlinja på folkehøgskolen til Norges teaterhøgskole.
Og siden har det blitt utallige roller/teaterstykker på ulike scener i Norge. Espen har også vært med i Hotel Cæsar, vært i finalen i Melodi Grand Prix det året Alexander Rybak vant, gitt ut 6 platealbum, hatt utallige konserter, vært konferansier m.m.
– Ja, det har vært et aktivt liv og jeg kjenner meg litt igjen i navnebror Espen Askeladd som var den lille gutten som ingen forventet noe av, men som gjennom et liv i asken klarte å gjøre en uventet og eventyrlig karriere.
Og spør du mange Stavangerfolk, ser de i dag på Espen Hana som byens helt for evig og alltid!

Count your blessings!

I teaterstykke og stand-up-forestillingen «Alle fantastiske ting» der Espen Hana er alene på scenen handler historien om at Espen sitter på venteværelse på sykehuset etter at moren har prøvd å ta selvmord. Og for å hjelpe moren på fote igjen begynner han å lage en lang liste over små og store gleder i livet.
– Selvmord er et alvorlig og viktig tema, men poenget med stykket er å se lyst på livet selv i de mørkeste situasjoner. Det er viktig å se på alle velsignelser en har i livet og kunne glede seg over de minste ting i hverdagen. Det gjør noe med innstillingen til livet.
Og med Espens livserfaring vet han hva han snakker om. Og han forteller at det å være skuespiller har hjulpet han i mange situasjoner.
– Det som er den største fordelen med å være skuespiller er at du kan få ut så mye gørr i ulike rollefigurer. Det er både utfordrende og deilig på samme tid. Den viktigste egenskap til en skuespiller er lekenhet og kunne lytte til situasjoner. Og når jeg ser tilbake på livet i dag er jeg takknemlig for at jeg vokste opp i Pedersgata med mange rare folk og karakterer som mer eller mindre ubevisst har hjulpet meg til å bli den skuespilleren jeg er i dag.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.