Plan for nye SolborgSolborg er en av de største folkehøgskolene i landet når vi tenker på bygninger og areal. Nesten 10 000 kvadratmeter er tilgjengelig. Det har med skolens historie å gjøre. Da jeg startet på Solborg i 1978 hadde vi 190 elever. I dag kan vi på det meste ha 160 årselever. Kravene til boforhold har endret seg. Dusj og toalett på rommet er nå vanlig og oppjustering til dagens krav har redusert romkapasiteten totalt sett på skolen.

Det meste av skolen er nå rehabilitert, men Ljosborgbygningen står for tur. Det blir et stort løft. Skolens styre nedsatte en komite i oktober 2013 til å forberede disse utbyggingsprosjektene samtidig som man skulle se på skolens ledige arealer og komme med forslag til utnyttelse. Det siste viste seg å bli en mye mer omfattende oppgave enn antatt på forhånd.

Solborgmarka er på ca. 9 mål og ble kjøpt på 1970-tallet i forbindelse med utbyggingen av Tjensvoll bydel. Dette arealet har det vært mange planer for opp gjennom tidene. Komiteen ble fort klar over at skulle nødvendige utbygginger kunne realiseres på Solborg, måtte vi hente ut kapital fra Solborgmarka. Noe av arealet måtte selges, men til hvilke prosjekter?

Komitéen gikk bredt ut. Mange kontakter ble etablert og prosjekt vurdert. Til slutt bestemte årsmøtet for Foreningen Solborg folkehøgskole at KF-skolen skulle etableres på Solborgmarka. KF-skolen er en kristen grunnskole som Normisjon og IMI-kirken har startet opp. I tillegg godkjente årsmøtet en intensjonsavtale med Stavanger kommune der planen er å selge 2 mål til kommunen for bygging av omsorgsboliger for unge mennesker med Downs syndrom.

Avtalen med Stavanger kommune har vært gunstig for skolen. Solborgmarka må omreguleres og kommunen tar alle kostnadene med reguleringen og kjører også den politiske prosessen. Det er vi glade for. Mye taler for at reguleringsplanen skal opp i bystyret rett etter sommeren.

Flere ting er nå avklart. Det er gjennomført arkeologisk undersøkelse på Solborgmarka. Noen store funn ble ikke gjort der, så ingenting er til hinder for utbygging. Byantikvaren har lagt restriksjoner på Ljosborgbygningen som er fra 1930-tallet. Fasaden mot Solborg må bevares. Ellers kan vi gjøre hva vi vil med bygningen. Solborgbygningen og hagen har stor verdi som identitetsmarkører. Her kan det ikke gjøres noen endringer.

I reguleringsplanen legges nå planer for den framtidige utbyggingen på Solborg. Hele Ljosborg totalrehabiliteres med ny foredragssal. Ved svømmehallen kommer ny idrettshall. En ny etasje med flere elevhybler bygges på Nordborg. Ved Nyborg planlegges et mulig framtidig bygg hvis barnehagen ikke klarer å holde det gående i framtiden. I bygget er det mulighet for hybler og eventuelt leiligheter.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.