” Det finnes ingen mer oppriktig kjærlighet enn kjærligheten til mat”, sa George Berhard Shaw. Hvert år blir maten på Solborg elevenes store samtaleemne.

– Vi kan ikke gjøre alle til lags, smaken er som baken, den er delt, men vi gjør det beste vi kan for å tilfredsstille elevenes ønsker og behov, sier Nina som er kokk på Solborg.

Nina har kokkeutdanning for hotell og restaurant. Hun startet på Solborg høsten 2000. Den ivrige kokken ønsker at maten skal både være sunn, og se og smake godt. Ja, og klarer vi å få elever til å smake på mat de ikke har smakt før, blir vi ekstra glad. Mesteparten av maten vi lager, er lagd fra bunnen av, men tiden strekker dessverre ikke til for at vi ikke alltid klarer det.

Bærekraftig mat

Hver dag blir vi 200 000 flere mennesker på jorda. Det er lett å forstå at matproduksjonen må øke samtidig som vi må kaste mindre mat. Da må også alle land dyrke mye av maten sin selv, det er målet.

  • Hva vi velger å spise, er viktig – ikke bare for deg og kroppen din, men også for jorda vår. Med «bærekraftig utvikling» i samfunnet mener vi at utviklingen dekker dagens behov uten å ødelegge muligheten for dem som kommer etter oss. Maten vi spiser, bør derfor være bærekraftig utviklet. Da kaller vi det «bærekraftig mat».

Nina Steinnes – kokk med grønne fingre på bærekraftig skole. Foto: Geir Ertzgaard

Ukentlig vegetarmiddag 

  • Solborg har startet med vegetarmiddag én dag i uken. Hvorfor ønsker dere det?
  • Det er bærekraftig og fornuftig. Ingen har vondt av å spise en middag uten kjøtt. Vegetarmaten er godt tatt imot av elevene, det har kommet flere positive tilbakemeldinger. Det blir faktisk  ikke kastet mer mat på vegetardagene.

God felles opplevelse

  • Som kokk, hva er det du vil at elevene skal sitte igjen med etter året på Solborg?
  • At det var godt å komme inn i matsalen. At de fikk god og sunn mat, og at man spiser for både fellesskapet og for å få i seg de byggesteinene kroppen trenger. Jeg håper at elevene ser viktigheten med fellesskapet rundt hvert måltid, siden ikke alle er like vant til det..

Foto: Geir Ertzgaard

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.